Hoe leer je jouw hond terugkomen op de hondenfluit?
Geschreven door: Marscha van der Velden
Wij kregen onze eigen Nova met 8 weken oud. Nova is een Vizsla, een Hongaarse staande jachthond uit een werklijn. Direct nadat we haar kregen, zijn wij op puppy jachttraining met haar gegaan. Wat was ons doel werd ons gevraagd? Een hond die goed gaat luisteren! Wij hebben les gekregen, om onder andere Nova te leren terug te komen op de fluit. Ze noemen dit ook wel de recall.
Nova had voor alles en voor iedereen aandacht, behalve voor ons. Vliegende blaadjes, vlinders, hardlopers, fietsers en andere hondjes. Wij wonen vlakbij prachtige losloopgebieden, waar ook veel hardlopers en mountainbiker zijn. Wij vonden het belangrijk dat ze goed ging luisteren. Maar ook dat ze niet achter hardlopers en/of fietsers zou gaan rennen.
Waarom is het zo fijn dat je hond terugkomt op de hondenfluit?
- Met je stem heb je elke keer een andere toonhoogte, je roept harder of zachter. Maar ook heb je meer emotie in je stem, zoals bijvoorbeeld angst of boosheid
- Met een fluit heb je een constanter geluid voor je hond en altijd dezelfde toon
- Je hond hoort een hondenfluit veel beter over een langere afstand
- Wil je next level? Je kan je hond zelfs commando's leren door middel van je hondenfluit, zoals bijvoorbeeld zit of af
Luisteren alle hondenrassen naar de hondenfluit?
Jazeker! Het is eigenlijk net zoals je fluiten op je vingers naar je hond (voor de mensen die dat kunnen). Alleen het ene hondenras luistert eenmaal van nature beter en/of sneller naar een hondenfluit.
Wat heb je nodig om te beginnen?
- een prikkelvrije omgeving
- NOOFF® beloningstasje, zodat je snel je beloning bij de hand hebt
- de Acme Alpha hondenfluit incl fluitkoord
- een eigen verzonnen fluitmelodie
- de ultieme beloning voor jouw hond, dit kan voer of een trekspeeltje zijn zoals de Tug-E-Nuff
- eventueel een lange ronde Biothane sleeplijn minimaal 10 meter
Hoe begin je met het oefenen van de recall op de fluit?
Het kost tijd en heel veel oefenen, in ieder geval bij de meeste honden. Inmiddels luistert onze Nova 90% van de tijd heel erg goed.
- Neem eventueel een lange BioThane sleeplijn: Aangezien Nova als pup, maar zelfs nu ook nog vaak bananen in haar oren heeft, bevestigen we een lange ronde BioThane sleeplijn zonder handvat aan haar tuig van 12 meter. Wij bevestigen de sleeplijn aan haar tuig, aan de ring op haar rug, zodat zij er het minste last van heeft. De sleeplijn blijft dan wat mooier achter haar liggen. Door de sleeplijn heb je eventueel meer controle.
- Gebruik de Acme Alpha Hondenfluit 210.5 of 211.5 incl NOOFF® fluitkoord: Voor onze Nova hebben wij vanaf het begin de Acme 211.5 gebruikt. De 211.5 toonhoogte wordt het meest gebruikt voor retrievers, labradors of staande (jacht)honden zoals de Vizsla, Duitse Staanders en Weimaraners. Ook geschikt voor honden die 'iets' verder weglopen van jouw als hondeneigenaar. Het bereik van de 211.5 is verder t.o.v. de 210.5 toonhoogte. De 210.5 toonhoogte wordt het meest gebruikt voor honden die redelijk dichtbij je blijven zoals vaker het geval is bij bijvoorbeeld Spaniels. Het bereik van de 210.5 is iets minder ver t.o.v. de 211.5 toonhoogte. Deze Acme Alpha hondenfluiten zijn toonvast. Dus mocht je de fluit een keer kwijtraken is dit niet erg. Zorg wel dat je altijd een reserve fluit hebt, bijv aan je sleutelbos.
- Fluitmelodie: Het is belangrijk dat je je een eigen fluitsignaal gaat oefenen, zonder dat je hond erbij is. Als jij elke keer hetzelfde melodie doet, herkent jouw hond op een gegeven moment jouw melodie. Want mocht jij ergens wandelen en iemand anders fluit ook naar zijn hond dan reageert jouw hond daar namelijk niet op. Omdat jouw hond de toonhoogte en jouw eigen fluitmelodie aan elkaar gekoppeld heeft.
- De ultieme beloning: Zoek naar een beloning die jouw hond onweerstaanbaar vind en deze anders NOOIT krijgt. Gebruik deze alleen als jouw hond terugkomt op de fluit. Probeer diverse soorten voertjes uit, denk aan kaas, worst of bijv. kleine stukjes frikandel. Het was voor ons in het begin heel erg zoeken naar wat Nova heel erg lekker vond. Uiteindelijk kwamen we erachter dat ze kaas onweerstaanbaar lekker vond. Geef je beloning direct als je hond is teruggekomen bij je. We geven Nova een likje van de Danish chef cheese spread tube die je kan kopen bij de Albert Heijn. Wij weten dat dit niet een hele gezonde beloning is, maar een een likje afentoe kan geen kwaad. Deze tube is gemakkelijk mee te nemen, wat ook een voordeel is. Dus zorg dat je het direct in je hand hebt en je het je hond direct kan geven. Zijn snacks/voer niet echt een onweerstaanbare beloning voor jouw hond? Beloon dan je hond door middel van spel. Door bijvoorbeeld samen te spelen met een Tug-E-Nuff trekspeeltje.
- Timing en zorg dat je succes hebt: Het is belangrijk dat je begint met oefenen met de fluit, in een omgeving waar je hond niet snel is afgeleidt. Denk bijvoorbeeld aan je eigen huis of in de tuin. Bouw het heel langzaam op naar omgevingen met meer prikkels, zoals het bos of strand. Het is super belangrijk dat je vooral in het begin alleen je hond terugfluit als je 100% zeker bent dat je hond ook echt terug gaat komen op de fluit.
Voorbeeld: Jullie zijn samen aan het wandelen in een losloopgebied en je hond kijkt naar je? Fluit dan op het fluitje. Jullie hebben namelijk contact op dat moment, dan is de kans op succes heel groot. Want dan is fluiten=terugkomen.
Voorbeeld:
Is jouw hond druk aan het spelen met een andere hond en heeft ie geen aandacht voor jou? Ga dan niet fluiten naar je hond, als je hond de fluit nog niet goed genoeg kent. Doe dit pas als je zeker weten weet dat je hond de fluit al goed kent. Gebruik alleen tijdens het aanleren als je weet dat je succes samen hebt.
Voorbeeld:
Jullie zijn samen aan het wandelen in een losloopgebied. Je hond is lekker aan het snuffelen en jij verstopt je bijvoorbeeld achter een boom. Je houdt ondertussen je hond in de gaten. Kijkt je hond op, om te kijken waar je bent? Fluit dan op het fluitje. Jullie hebben namelijk contact op dat moment, dan is de kans op succes heel groot en gaat jouw hond het goed koppelen. Want dan is fluiten=terugkomen.
- Opbouwen, herhalen en blijven oefenen: in de oefenperiode is het belangrijk dat de afstand tussen jullie nog niet te groot is. Het is makkelijker oefenen als er maar een paar meter tussen jouw en je hond is ten opzichte van 100 meter. Vergroot de afstand dus pas als jullie er klaar voor zijn. Bouw de afstand in meters langzaam op. Het is belangrijk dat je blijft oefenen tijdens elke wandeling of training. Gebruik de hondenfluit dus niet alleen in noodsituaties. Maar blijf altijd oefenen en trainen met je hond, zo krijg je een super goede recall samen met je hond. Wij trainen onze eigen Nova met de fluit meerdere keren tijdens elke wandeling of training.
Wij zijn geen professionele hondentrainers. In dit blog is in het kort beschreven hoe wij het Nova zelf geleerd hebben. Wil je meer informatie? Informeer bij je eigen hondenschool.